Arctic Ski

Μια εξόρμηση στη Λαπωνία στον 68° παράλληλο, πάνω από τον βόρειο πολικό κύκλο, με πολύ off-piste ski στα βορειότερα χιονοδρομικά του κόσμου και ορειβατικό σκι στο Kebnekaise, το ψηλότερο βουνό της Σουηδίας.
Κείμενο – foto: Ηλίας Λέφας & Κική Γιαννακίδου 

LAPLAND SKI RESORTS

Τα χιονοδρομικά της Λαπωνίας είναι τα βορειότερα του κόσμου και με πολλές ιδιαιτερότητες και κύριο χαρακτηριστικό το off-piste ski. Τα βουνά δεν είναι ψηλά, αλλά το τοπίο είναι εντυπωσιακά όμορφο και νιώθεις πάντα την αίσθηση του απόμακρου. Σχεδόν τα πάντα είναι εξωτικά σε σχέση με την δική μας καθημερινότητα στην Ελλάδα. Όλα είναι καλυμμένα από χιόνι, ακόμα και οι παγωμένες λίμνες, θα δεις ταράνδους και άλκες να διασχίζουν τους δρόμους, snowmobiles περισσότερα από τα αυτοκίνητα, τα οποία είναι όλα station με χειμερινά λάστιχα και τεράστιους κατακίτρινους προβολείς ομίχλης, φορτηγά να  κόβουν δρόμο πάνω σε παγωμένες λίμνες από σηματοδοτημένες διαδρομές, ακόμα και η θάλασσα είναι παγωμένη. Η φύση όλη είναι διαφορετική, η γαστρονομία τους, η κουλτούρα τους, όλος ο τρόπος ζωής τους…
Για να φτάσετε εκεί θα πάτε αεροπορικώς από Στοκχόλμη ή Κοπενχάγη στην Kiruna και από εκεί με αυτοκίνητο ή τρένο, ή με τρένο από Στοκχόλμη κατευθείαν μέχρι τα χιονοδρομικά. Στις τοπικές μετακινήσεις βολικό είναι ένα αυτοκίνητο αλλά και οι συγκοινωνίες λειτουργούν άψογα, αν δεν σας αρέσει η ιδέα της οδήγησης σε δρόμους που είναι μονίμως παγωμένοι. Τους μήνες Δεκέμβριο με Φεβρουάριο τα χιονοδρομικά είναι κλειστά, λόγω των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών (μέχρι -40°C) και της μόνιμης νύχτας. Καλύτερη εποχή για σκι  είναι τον Μάρτιο, όπου τα χιόνια είναι πολλά αλλά ενδέχεται να κάνει ακόμη αρκετό κρύο. Ο Απρίλιος έχει πιο ήπιο καιρό (από -5°C μέχρι -20°C) και οι μέρες είναι πλέον μεγαλύτερες. Μέσα Μαΐου κλείνουν τα χιονοδρομικά για να ανοίξουν μια εβδομάδα στην ισημερία του Ιουνίου, όπου έχεις την δυνατότητα να κάνεις σκι με τον ήλιο του μεσονυκτίου.
Συγκεκριμένα, είναι τέσσερα τα χιονοδρομικά: Riksgränsen, Björkliden, Abisko και Narvik, με μέγιστη απόσταση μεταξύ τους 80km και με συνολικά 18 lifts ή συρόμενα, 75 πίστες και ατελείωτο off-piste… Για πολυήμερη παραμονή στην περιοχή, ρωτήστε για το Arctic SkiPass, ένα εβδομαδιαίο εισιτήριο για όλα τα χιονοδρομικά.Οι υψομετρικές των πιστών κυμαίνονται από 500μ μέχρι 900μ (με δυνατότητα ανάβασης στα 1200μ με ορειβατικό σκι ή ελικόπτερο) αλλά σε πλαγιές απότομες και συνήθως απάτητες από ratrack. Δεν έχει πολλά εναέρια λιφτ, αλλά πολλά συρόμενα χωρίς μεγάλες ουρές (με εξαίρεση το Narvikτις αργίες). Το off-piste μπορεί να ποικίλει στην ίδια κατεβασιά από πάγο σε πούδρα αναλόγως τα ανεμοσούρια και με τις μαύρες πίστες να είναι συνήθως παγωμένες λόγω του Ατλαντικού. Από διασκέδαση και… apresski δεν είναι και το καλύτερο μέρος, το πολύ πολύ να παίζει κάποια live μπάντα στο bar. Πρόκειται στην ουσία για ένα back-to-basis ski χωρίς πολλές πολυτέλειες αλλά με έμφαση στο πραγματικό σκι. (www.laplandresorts.se)

1. RIKSGRÄNSEN

”Rike” στα Σουηδικά σημαίνει “βασίλειο” και “gräns” σημαίνει “σύνορο” και βρίσκεται πάνω στα σύνορα της Σουηδία με την Νορβηγία. Απέχει 140km (2ώρες) από Kiruna και είναι το μεγαλύτερο κέντρο off-piste στην Σκανδιναβία και το βορειότερο χιονοδρομικό του κόσμου. Αποτελείται από ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα από παραδοσιακά κτίρια με κοιτώνες, δωμάτια, κουζίνες, σάουνες, κέντρο πληροφοριών και κατάστημα ενοικιάσεων εξοπλισμού, γραφείο οδηγών βουνού, εστιατόριο, σαλόνι με τζάκια, κατάστημα μίνι μάρκετ. Το καλό είναι ότι δεν υπάρχουν καθόλου τουρίστες πάρα μόνο καθαρόαιμοι χιονοδρόμοι. Είναι καλό σαν βάση μιας και απέχει από τα άλλα χιονοδρομικά Björkliden 15’, Abisko 30’και Narvik45’. Τα λιφτ είναι σχετικά αργά και παλιά αλλά είναι δυο βήματα από το ξενοδοχείο. Εναλλακτικά παίζει και πολύ heliski (www.arcticguides.com). Στα 1228μ είναι το ορεινότερο επανδρωμένο καταφύγιο όλης της Σκανδιναβίας και φημίζεται για τις βάφλες του! Από εκεί μπορεί κανείς να πάει άλλα 200μ υψομετρικής μέχρι την παρακείμενη κορυφή και να κατέβει τις απάτητες πλαγιές του Kopparrännan! (www.riksgränsen.se)

 

2. ABISKO

Το υποτυπώδες αυτό χιονοδρομικό δεν διαθέτει κανένα ratrack και απαρτίζεται από ένα συρόμενο μήκους 2km (από 500μ υψόμετρο σε 900μ), 5 πίστες και πολλές διαδρομές off-piste. Υπογράφεις μια δήλωση και κάνεις σκι με δική σου ευθύνη. Δεν ενδείκνυται για αρχαρίους, και για κανέναν όταν έχει ομίχλη. Προσοχή στις πέτρες, στα κλαδιά, τα βράχια και τις χιονοστοιβάδες. Λίγο παραπάνω είναι η κορυφή Nuolja 1169m την οποία φτάνεις άνετα με ορειβατικά σκι. Εδώ βρίσκεται και το Aurora Borealis Station όπου μπορείς να παρατηρήσεις άνετα το Βόρειο Σέλλας όταν νυχτώσει.

 

3. BJÖRKLIDEN

Είναι ένα χωριουδάκι με χιονοδρομικό κέντρο, όπου το καλύτερο σκι εδώ είναι το εκτός πίστας. Διαθέτει όμως και εύκολες (και ασφαλής) για μικρά παιδιά και αρχάριους. Από εδώ φαίνεται καλά και το Lapporten, η ”είσοδος προς την Λαπωνία”. Αν έχετε όρεξη για μια βόλτα με έλκηθρο με σκυλιά, το μέρος είναι ιδανικό αφού είναι γεμάτο από εκτροφεία σκύλων, ειδικά εκπαιδευμένα για μεταφορές με έλκηθρα. (www.abiskodogsled.com και www.sleddog.se)

 

4. NARVIKFJELLET

Το Narvikfjellet είναι ένα αστικό χιονοδρομικό στο λιμάνι του Narvik στη Νορβηγία (50km/0:40 από το Riksgränsen) με περιμετρική θέα 360° από την κορυφή του πάνω λιφτ, αμέτρητες πίστες on-and-off, υψομετρική διαφορά 1000μ. και το χιόνι να φτάνει στην θάλασσα. Τις καθημερινές είναι ανοιχτό μόνο τα απογεύματα, ενώ τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες τα πρωινά. Είναι πιο κοντά στα πρότυπα των εγκαταστάσεων στις Άλπεις, μιας και προετοιμάζουν ορισμένες πίστες συν ότι έχει και την μοναδική κλειστή γόνδολα-λιφτ με τις ανάλογες συχνά ουρές και αναμονή. Εμείς πετύχαμε καθημερινή μέρα χωρίς κόσμο, με φρέσκιες βαθιές πούδρες, ηλιοφάνεια και αξέχαστο ηλιοβασίλεμα, η πρώτη από ότι μας είπαν μετά από δυο εβδομάδες συνεχούς χιονόπτωσης, συν ότι πετύχαμε έναν ντόπιο snowboarder, τον Lars, ο οποίος μας καθοδήγησε σε εκτός πίστας πλαγιές και μας κέρασε καφέ στο σπίτι του στην άκρη του χιονοδρομικού, με την απίστευτη θέα προς τοNarvikfjord. (www.narvikfjellet.no)

 

 

KEBNEKAISE

KIRUNA

Είναι η πρωτεύουσα της περιοχής με το μοναδικό αεροδρόμιο, και παρόλο που είναι βιομηχανιοποιημένη λόγω των μεταλλείων, παρουσιάζει μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον. Αξιοπερίεργο είναι ότι μετατοπίζουν ένα μεγάλο μέρος της πόλης λόγω επέκτασης των μεταλλείων. Για οικονομική διαμονή προτείνουμε το youth hostel KirunaVandrarhem (www.kirunahostel.com), με καθαρά δίκλινα δωμάτια και για πιο deluxτο Scandic (www.scandichotels.com). Για φαγητό παίζουν διάφορα από pizzerias και hotThai, μέχρι εστιατόρια σε ξενοδοχεία. Αξίζει μια επίσκεψη στα βάθη των ορυχείων χαλκού στα 500μ κάτω από την γη (www.lkab.com). Στο κοντινό χωριουδάκι Jukasjärvi είναι και το διάσημο Ice Hotel (www.icehotel.com) και το υπαίθριο μουσειο Sami Siida (www.nutti.se).

KEBNEKAISE

To Kebnekaise είναι το ψηλότερο βουνό της Λαπωνίας με υψόμετρο 2113μ. Είναι αδιαμφισβήτητα ένα εθνικό σύμβολο για τους Σουηδούς, που έχουν σε επάξια θέση όλη την φύση γενικότερα στην ζωή τους. Το υψόμετρο από μόνο του δεν λέει πολλά, αλλά η υψομετρική διαφορά(1.500μ) από το καταφύγιο (670μ), η μεγάλη απόσταση, τα 45° λούκια στην ορθοπλαγια στα μισά, οι απότομες αλλαγές καιρού, οι ισχυροί άνεμοι, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι παγετώνες και ο κίνδυνος χιονοστιβάδων είναι παράγοντες που την καθιστούν σοβαρή κορυφή. Αποτελείται από δυο κορυφές, την παγετωνική Sydtoppen 2113m και την βράχινη Nordtoppen 2097m, που ενώνονται μεταξύ τους από μια απότομη και εκτεθειμένη κόψη πάγου, λόγος για τον οποίο και οι περισσότεροι σταματάνε στην Sydtoppen. (www.kebnekaise.nu)

KEBNEKAISEFJÄLL STATION

Το καταφύγιο είναι βαθιά σε μια ατελείωτη κοιλάδα, σε υψόμετρο 670μ στους πρόποδες του Kebnekaise. Για να πάτε εκεί υπολογίστε πάνω κάτω μια μέρα. Από Kiruna μέχρι Nikkaluokta (www.nikkaluokta.com) με το λεωφορείο της γραμμής (66km, 1hr / www.ltnbd.se). Μόνοι μας ήμαστε στο λεωφορείο και στο πήγαινε και στην επιστροφή. Από εκεί μέχρι το Kebnekaisehut είναι 19km. Στο πήγαινε, πήραμε snowscooter (1hr) και στην επιστροφή χρησιμοποιήσαμε τα ski (6hrs) με ισχυρούς ανέμους και πάνω από παγωμένες λίμνες.

Το καταφύγιο είναι χωρητικότητας 200 ατόμων και το εσωτερικό του είναι ζεστό και φιλόξενο, με απέριττο Σκανδιναβικο design με φυσικά υλικά, όλοι παντού μέσα με κάλτσες, ούτε καν παντόφλες – όπως στα σπίτια τους. Από διατροφή μπορείς να επιλέξεις να φας πλούσιο πρωινό και gourmetτοπικά πιάτα στο εστιατόριο, ή να μαγειρέψεις μόνος σε μικρότερες κουζίνες, πλήρως εξοπλισμένες με όλες τις ηλεκτρικές συσκευές, με τρόφιμα που έχεις μαζί σου ή ψωνίζεις από το minimarket. Για τις μονοήμερες εξορμήσεις προς το βουνό μπορείς να πάρεις ένα lunchbox μαζί σου. Ο φούρνος τους βγάζει κάθε πρωί διαφόρων ειδών ψωμιά και γλυκά. Στις εγκαταστάσεις υπάρχει επίσης κέντρο οδηγών βουνού, χώρος για ενοικίαση εξοπλισμού (ορειβατικά σκι, splitboard, χιονορακέτες, ορειβατικός εξοπλισμός), κοιτώνες και δωμάτια με όλες τις ανέσεις (ντουζιέρες με ζεστό νερό, sauna, στεγνωτήρια ρούχων), σαλόνια και αίθουσες συνεδριάσεων.

Μια εξόρμηση που αξίζει να γίνει είναι μέχρι την λίμνη Tarfalla, όπου το τοπίο είναι ίσως το πιο αλπικό στην Σουηδία, με τις απότομες κορυφές περιμετρικά που προσφέρουν άπειρες δυνατότητες καταβάσεων, και το ομώνυμο μη επανδρωμένο καταφύγιο για διανυκτερεύσεις. Κρυμμένο στην ίδια περιοχή βρίσκεται και η απόληξη ενός παγετώνα όπου τον χειμώνα μπορείς να κάνεις σκι σε ένα τούνελ πάγου… (www.stfkebnekaise.com)

 

TIPS& LINKS

  • Info Lapland: www.regionarctica.com
  • Info Swedish Lapland: www.swedishlapland.com
  • Τσεκάρετε τις ώρες ηλιοστασίου! Παίζει από 24ωρη νύχτα τον χειμώνα, μέχρι 24ώρη μέρα το καλοκαίρι… (www.timeanddate.com)
  • Για ενοικίαση αυτοκινήτου χρησιμοποιήσαμε την www.hertz.se
  • Για παγοαναρρίχηση καταλληλότεροι μήνες είναι από Δεκέμβριο μέχρι Μάρτιο (www.kirunaklatterklubb.se)
  • Ανάλογα με τον αριθμό διαμονών σε καταφύγια και youthhostel, πιθανώς να αξίζει να γίνετε μέλος του STF (www.svenskaturistforeningen.se) για ένα χρόνο και να επωφελειθείτε των εκπτώσεων στα μέλη του.
  • Η περιοχή σφύζει από ζωή και το καλοκαίρι είναι γεμάτο από δραστηριότητες όπως πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση, ψάρεμα, mountainbike, rafting.

 

To παρόν άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο SKIMAG 2014 και στο www.skimag.gr 

 

 

×

Comments are closed.